Hoe spoor je een lekkage op?

Geplaatst op: 2 feb, 2024

Hoe spoor je een lekkage op?

Het vroegtijdig opsporen van een lekkage is ontzettend belangrijk. Lekkages kunnen niet alleen leiden tot materiële schade, maar kunnen ook zorgen voor gezondheidsrisico’s. Het is daarom van groot belang om een lekkage tijdig op te sporen. Toch is dit in de praktijk vaak een lastige taak. Lekkages zijn niet altijd direct zichtbaar voor het blote oog en kunnen zich op moeilijk bereikbaar plaatsen bevinden, zoals achter muren of onder vloeren.

Vaak is er meer nodig dan alleen een oppervlakkige inspectie om de lekkage op te sporen. Vaak moet er geavanceerde apparatuur gebruikt worden om het lek te kunnen vinden. Spoedservice Duurzaam Verwarmen beschikt over speciale apparatuur om lekkages op te sporen. Heeft u last van een lekkage? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op!

Lekdetectie specialist

Hoe herken ik een lekkage?

Er zijn verschillende signalen die kunnen helpen bij het herkennen van een lekkage. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vochtplekken op muren of plafonds, natte vlekken op de vloer, of zelfs een ongewoon hoge waterrekening. Deze tekenen duiden vaak op een lekkende waterleiding of problemen met de afvoer. In sommige gevallen is het lek direct zichtbaar, zoals bij een druppelende kraan of een lekkende leiding onder de gootsteen.

Zelf een lekkage opsporen

Voor het opsporen van kleine lekkages kunt u zelf eenvoudige stappen uitvoeren. Een stuk keukenpapier kan bijvoorbeeld helpen om de exacte locatie van een lek te vinden. Plaats het papier langs (zichtbare) leidingen of op verdachte plekken.

Vochtige of natte plekken op het papier kunnen een lek aanduiden. Deze methode is vooral handig voor het opsporen van kleine lekkages die niet direct zichtbaar zijn.

Snel actie ondernemen bij lekkages

Vermoedt u dat u te maken heeft met een lekkage? Dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Het negeren van deze signalen kan namelijk leiden tot verdere schade, zoals het rotten van houtwerk, het ontstaan van schimmel, of zelfs structurele schade aan uw woning. Snelle actie kan niet alleen helpen om de schade te beperken, maar ook om de kosten voor de reparatie te verlagen.

Wanneer u last heeft van een lekkage, is het belangrijk om meteen contact op te nemen met een lekdetectie specialist, zoals Spoedservice Duurzaam Verwarmen. Wij zijn 24/7 bereikbaar voor het oplossen van lekkages!

Een lekkage opsporen

Verschillende soorten lekkages

Lekkages kunnen in veel verschillende vormen voorkomen. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende lekkages.

Lekkage in de badkamer

De meeste lekkages ontstaan in de badkamer. Lekkages in badkamers kunnen variëren van lekkende kranen of douchekoppen tot ernstigere problemen zoals een lekkende waterleiding of een defecte afvoer. Vochtplekken op muren, loslatend tegelwerk, of een constant vochtige vloer kunnen wijzen op een lekkage in de badkamer.

Daklekkages

Ook daklekkages komen in de praktijk vaak voor. Daklekkages worden vaak veroorzaakt door beschadigde dakbedekking, kapotte dakpannen, of problemen met de dakgoot. Daklekkages kunt u herkennen aan waterplekken op het plafond, vooral na regenval.

Daklekkages kunnen zorgen voor flinke schade aan de structuur van uw woning. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met Spoedservice Duurzaam Verwarmen wanneer u te maken heeft met een daklekkage. Wij maken gebruik van speciale apparatuur, zoals thermografische camera’s, om de exacte locatie van een daklekkage te bepalen.

Lekkende leidingen

Leidingen kunnen zich overal in huis bevinden, van de keuken tot de kelder. Vaak zijn lekkende leidingen te herkennen aan natte vloeren of wanneer er vochtplekken ontstaan op de muren. Soms zijn lekkende leidingen niet zichtbaar en ontstaan de beschadigingen achter wanden of onder vloeren.

Bij Spoedservice Duurzaam Verwarmen maken we gebruik van ultrasone trillingen om deze lekkages op te sporen.

Lekkage opsporen

Wat te doen na het opsporen van een lekkage?

Zoals eerder benoemd, is het belangrijk om snel actie te ondernemen wanneer u last heeft van een lekkage. Wanneer u last heeft van een lekkage, is het belangrijk om eerst de hoofdwaterkraan af te sluiten. Dit voorkomt dat er meer water door de lekkende leidingen stroomt en beperkt de waterschade.

Als het lek zich in de buurt van elektrische apparaten of stopcontacten bevindt, schakel dan ook de elektriciteit uit. Dit voorkomt elektrische gevaren.

Loodgieter inschakelen

Na het nemen van de eerste maatregelen, is het belangrijk om meteen contact op te nemen met Spoedservice Duurzaam Verwarmen. Wij zorgen er niet alleen voor dat de reparatie wordt opgelost, maar wij stellen ook een uitgebreid rapport op. Dit rapport bevat alle informatie over de oorzaak van de lekkage, de uitgevoerde reparaties en de aanbevelingen om lekkages in de toekomst te kunnen voorkomen.

Dit rapport is niet alleen essentieel voor uw administratie, maar kan ook erg belangrijk zijn voor verzekeringsdoeleinden, vooral wanneer er sprake is van aanzienlijke schade.

Een lek proberen te vinden

Speciale apparatuur voor lekdetectie

Bij Spoedservice Duurzaam Verwarmen maken we gebruik van geavanceerde apparatuur om lekkages op te sporen. Deze apparatuur wordt vooral gebruikt wanneer de lekkages niet direct zichtbaar zijn.

Onze apparatuur zorgt ervoor dat lekkages nauwkeurig gevonden kunnen worden zonder schade aan te brengen aan uw woning.

Ultrasone lekdetectie

Bij Spoedservice Duurzaam Verwarmen maken wij vaak gebruik van ultrasone detectie. Deze methode maakt gebruik van geluidsgolven op hoge frequenties. Deze geluiden zijn niet hoorbaar voor het menselijk oor. De ultrasone trillingen worden door de apparatuur uitgezonden en weerkaatsen terug bij het tegenkomen van een lekkage.

Ultrasone lekdetectie wordt vaak gebruikt bij lekkages in leidingen, zelfs als deze zich onder vloeren of achter muren bevinden.

Thermografische camera

Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van een thermografische camera. Deze camera’s kunnen temperatuurverschillen in muren en andere oppervlakken detecteren. Lekkages veroorzaken vaak een verandering in lokale temperatuur. Deze verschillen kunnen door deze camera worden opgemerkt.

Thermografische camera’s worden vooral gebruikt bij lekkages in moeilijk bereikbare plekken, zoals onder vloeren of in plafonds.

Akoestisch onderzoek

Een lek opsporen kan ook gedaan worden aan de hand van akoestisch onderzoek. Bij akoestisch onderzoek wordt er gebruik gemaakt van gevoelige microfoons om het geluid van lekkend water op te vangen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij lekkages in waterleidingen of verwarmingssystemen.

In de praktijk worden de bovenstaande methoden vaak gecombineerd. Zo kunnen lekkages met hoge nauwkeurigheid worden vastgesteld, zonder schade aan te brengen aan de woning.

Man zoekt lekkage

Lekkages opsporen met Spoedservice Duurzaam Verwarmen

Heeft u last van een lekkage? Laat dan lekdetectie uitvoeren door Spoedservice Duurzaam Verwarmen. Wij zorgen er niet alleen voor dat we de oorzaak van de lekkage vinden, maar ook dat deze op een vakkundige wijze wordt opgelost.

Expertise en ervaring

Kiest u voor Spoedservice Duurzaam Verwarmen? Dan kiest u voor expertise en ervaring. Wij beschikken over een team van ervaren professionals die gespecialiseerd zijn in allerlei soorten lekkages, van eenvoudige problemen met waterleidingen tot complexe daklekkages.

Klantgerichte service

Bij ons staat de klant centraal! Een lekkage in huis is al vervelend genoeg. Daarom doen wij er alles aan om elke klus met minimale overlast uit te voeren. Daarnaast zorgen wij er niet alleen voor dat de lekkages worden opgelost, maar we voorzien u ook van de nodige informatie en over advies over hoe toekomstige lekkages voorkomen kunnen worden.

24/7 bereikbaar

Is er een lekkage aanwezig in uw woning? Wij zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar. U kunt eenvoudig contact met ons opnemen. Wij komen dan zo snel mogelijk ter plaatse!

Veel gestelde vragen over het opsporen van lekkages

Wij hopen dat u inmiddels weet hoe u lekkages op kunt sporen, welke soorten lekkages er zijn en wat Spoedservice Duurzaam Verwarmen voor u kan betekenen. Toch kunnen we ons voorstellen dat u nog een aantal vragen heeft. Daarom hebben wij de meest gestelde vragen op een rij gezet.

Staat uw vraag er niet tussen of wilt u meer weten over lekdetectie? Neem dan contact met ons op. De experts van Spoedservice Duurzaam Verwarmen helpen u graag verder!

Hoe kan ik zelf controleren of mijn leidingen lekken?

Om zelf te controleren of uw leidingen lekken, kunt u visueel inspecteren op vochtplekken of natte gebieden rond de leidingen. Een andere methode is het gebruik van keukenpapier langs de leidingen; vochtige plekken op het papier kunnen duiden op een lek.

Voor een meer nauwkeurige detectie, zoals bij verborgen leidingen, kan het nodig zijn om een professional in te schakelen die gebruik maakt van gespecialiseerde apparatuur.

Wat moet ik doen als ik een lekkage in mijn centrale verwarming vermoed?

Bij vermoedens van een lekkage in uw centrale verwarming is het belangrijk om eerst de verwarming uit te schakelen en de hoofdwaterkraan te sluiten om verdere schade te voorkomen. Controleer vervolgens op zichtbare tekenen van lekkage rond de radiatoren en warmwaterleidingen.

Aangezien lekkages in verwarmingssystemen complex kunnen zijn, is het raadzaam om een professional zoals Spoedservice Duurzaam Verwarmen in te schakelen voor een grondige inspectie en reparatie.

Hoe bepaalt een professional waar de lekkage zich exact bevindt?

Professionals zoals Spoedservice Duurzaam Verwarmen gebruiken verschillende methoden om de exacte locatie van een lekkage te bepalen. Dit kan variëren van visuele inspecties tot het gebruik van geavanceerde technieken zoals ultrasone detectie, thermografische camera’s en akoestisch onderzoek.

Deze apparatuur stelt hen in staat om lekkages te detecteren die niet direct zichtbaar zijn voor het blote oog, zoals lekkages onder vloeren of achter muren.

Is het mogelijk om een kleine lekkage zelf op te lossen?

Kleine lekkages, zoals een druppelende kraan of een lekkende koppeling, kunnen vaak door uzelf worden opgelost met basisgereedschap en vervangende onderdelen. Echter, als u niet zeker bent van de oorzaak of als de reparatie complex lijkt, is het veiliger om een professional in te schakelen. Onjuiste reparaties kunnen leiden tot verdere schade en kosten.

Wat houdt een uitgebreide rapportage in na lekdetectie?

Na lekdetectie door Spoedservice Duurzaam Verwarmen ontvangt u een uitgebreid rapport dat de bevindingen en aanbevelingen bevat. Dit rapport omvat details over de locatie en oorzaak van de lekkage, de uitgevoerde reparaties en advies voor het voorkomen van toekomstige lekkages.

Een duidelijk rapport is niet alleen nuttig voor uw administratie, maar kan ook van belang zijn voor verzekeringsdoeleinden, vooral bij aanzienlijke waterschade.

Brian | Eigenaar
SpoedService Duurzaam Verwarmen | Website | + berichten

Wat ooit begon als loodgietersbedrijf in Haarlem is nu een allround serviceverlener in vrijwel heel Noord-Holland. Naast loodgieterswerkzaamheden bieden we ook lekdetectie aan. Daarnaast kunt u terecht voor riool-ontstoppingsdiensten en alles rondom uw cv-ketel, zoals cv-onderhoud en cv-storingen, maar ook aanschaf van een nieuwe ketel.

Lekkage riool

Lekkage dak

Lekkage leidingen

Lekkage vloerverwarming