Hoe werkt een ontstopper?

Geplaatst op: 24 mrt, 2024

Hoe werkt een ontstopper?

Een verstopping in huis kan ontzettend vervelend zijn. Helaas krijgen veel huishoudens hier regelmatig mee te maken. Of het nu gaat om een verstopte gootsteen, douche afvoer of een afvoerleiding, een verstopping is altijd vervelend. Daarnaast zorgt een verstopping niet alleen voor de nodige frustratie, want het kan ook leiden tot onaangename geuren en in sommige gevallen zelfs tot wateroverlast.

Het is daarom ontzettend belangrijk om te weten hoe u verstoppingen kunt verhelpen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop u een ontstopping tegen kunt gaan. In de meeste gevallen is een klassieke ontstopper voldoende om het probleem op te lossen. In dit artikel vertellen wij niet alleen hoe een klassieke ontstopper werkt, maar ook welke andere middelen u kunt gebruiken om de verstopping te verhelpen. Laten we beginnen!

Hoe werkt een ontstopper?

De werking van een plopper

De klassieke rubberen ontstopper, vaak ook simpelweg een ‘plopper’ genoemd, is een tijdloos en effectief hulpmiddel voor het ontstoppen van gootstenen, douche afvoeren en meer.

De plopper bestaat uit een lange steel met aan het einde een rubberen zuignap. Wanneer u de zuignap over de afvoer plaatst en stevig naar beneden duwt, wordt de lucht onder de zuignap uitgeduwd, waardoor een vacuüm ontstaat. Door vervolgens krachtig op en neer te bewegen, creëert u een drukverschil dat helpt om het aangekoekte vuil of de verstopping los te maken en te verplaatsen, waardoor de afvoer weer vrij wordt. Een ideaal middel dus!

De plopper gebruiken – stap voor stap!

Eerst is het belangrijk om u goed voor te bereiden op het ontstoppen. Wij raden altijd aan om rubberen handschoenen aan te trekken voordat u begint. Verwijder vervolgens overtollig water uit de gootsteen of douchebak om een goede afdichting te kunnen garanderen. Daarna is het tijd om de plopper te plaatsen. Zet de zuignap van de ontstopper volledig over de afvoeropening en zorg ervoor dat de zuignap goed afsluit. Dit zorgt in de praktijk voor het beste resultaat.

Duw de ontstopper vervolgens stevig naar beneden om het vacuüm te creëeren en trek dan krachtig omhoog. Herhaal deze beweging meerdere keren. Heeft u deze beweging meerdere malen uitgevoerd? Dan is het tijd om de ontstopper te verwijderen en het water door de afvoer te laten stromen. Eenvoudige verstoppingen kunnen op deze manier gemakkelijk verholpen worden!

Hoe werkt een ontstopper?

Gebruik maken van een mechanische gootsteenontstopper

Naast de plopper wordt er vaak ook gebruik gemaakt van mechanische ontstoppers. Dit is een krachtiger alternatief om hardnekkige verstoppingen te verhelpen. In tegenstelling tot de plopper, die werkt door het creëren van een vacuüm en drukverschil, zijn mechanische ontstoppers juist ontworpen om direct contact te maken met de verstopping, waardoor ze fysiek los kunnen worden gemaakt. Mechanische ontstoppers worden dus vaak gebruikt wanneer de plopper niet het gewenste resultaat oplevert.

Hoe werkt een mechanische ontstopper?

Een ontstoppingsveer, ook bekend als een rioolveer of ontstoppingskabel, bestaat uit een lange, flexibele metalen kabel met aan het ene uiteinde een handvat en aan het andere uiteinde een speciaal ontworpen kop om verstoppingen te grijpen of door te boren. Door de veer in de verstopte afvoer te voeren en het handvat te draaien, kan de veer dieper in de afvoerleiding doordringen en direct contact maken met de verstopping.

De draaiende beweging helpt om het aangekoekte vuil los te maken of de verstopping te doorboren, waardoor deze kan worden verwijderd of verkleind zodat deze door kan spoelen.

Het gebruik van een chemische gootsteenontstopper

In de praktijk wordt er ook vaak gebruik gemaakt van een vloeibare ontstopper. Dat is logisch, want dit lijkt een gemakkelijke en snelle oplossing. Toch raden wij het gebruik van een chemische gootsteenontstopper af. Deze chemische ontstoppers kunnen agressieve stoffen bevatten die niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook de leidingen in uw woning aan kunnen tasten. Langdurig gebruik van deze middelen zorgt dan ook vaak voor lekkages en dure reparaties.

Voorkom een chemische reactie

Bovendien bestaat er bij het mengen van verschillende chemische ontstoppers of het combineren met andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen het risico op gevaarlijke chemische reacties. Deze kunnen giftige dampen produceren die schadelijk zijn voor uw gezondheid. Probeer het gebruik van een chemische ontstopper daarom te vermijden en kies voor andere middelen, zoals heet water of baking soda.

Een verstopping voorkomen

Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die u kunt treffen om het risico op verstoppingen te minimaliseren. Een van de meest effectieve maatregelen die u kunt nemen, is het regelmatig doorspoelen van uw afvoeren met heet water. Heet water lost opbouwend vuil op, waardoor de kans op verstoppingen flink afneemt. Voeg voor een extra reinigende werking een kopje baking soda gevolg door een kopje azijn toe; deze natuurlijke combinatie kan helpen om uw afvoeren schoon te houden.

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om te letten op wat u precies door de gootsteen spoelt. Voorkom bijvoorbeeld het doorspoelen van harde materialen, vetten en oliën. Deze stoffen zorgen in de praktijk vaak voor verstoppingen.

Hoe werkt een ontstopper?

Spoedservice Duurzaam Verwarmen: uw professionele ontstopper

Wanneer preventieve maatregelen en doe-het-zelf methoden niet werken om een verstopping op te lossen, staat Spoedservice Duurzaam Verwarmen voor u klaar. Ons team van ervaren professionals is gespecialiseerd in het snel en effectief verhelpen van alle soorten verstoppingen, van een verstopte gootsteen tot een geblokkeerde afvoer. Wij gebruiken duurzame technieken en milieuvriendelijke oplossingen om uw probleem aan te pakken, zonder onnodige schade aan uw leidingen of het milieu.

Met Spoedservice Duurzaam Verwarmen kiest u voor een betrouwbare service die de verstopping vakkundig aanpakt en zorgt voor een langdurig schoon resultaat. Of het nu gaat om gootsteen ontstoppen of ontstoppen van uw doucheput, wij staan altijd voor u klaar!

Veelgestelde vragen over ontstoppers

Hoe weet ik of ik mijn gootsteen kan ontstoppen met kokend water?

Kokend water kan effectief zijn voor het ontstoppen van uw gootsteen als de verstopping veroorzaakt wordt door vet of zeepresten. Giet kleine hoeveelheden kokend water voorzichtig in de afvoer om het vet op te lossen en laat het doorstromen. Deze methode is veilig voor de meeste leidingen, maar gebruik het met mate om schade te voorkomen.

Wanneer moet ik een ontstoppingsveer gebruiken?

Een ontstoppingsveer is ideaal als de verstopping dieper zit en niet met eenvoudige methoden zoals kokend water of een plopper kan worden opgelost. Als u voelt dat de verstopping vastzit, kan het gebruik van een veer, door deze in de afvoer te draaien en voorzichtig heen en weer te bewegen, helpen om door de verstopping heen te boren en deze los te maken.

Kan ik chemische middelen gebruiken om een verstopping op te lossen?

Hoewel chemische middelen effectief kunnen lijken, raden we aan voorzichtig te zijn met deze producten. Ze kunnen schadelijk zijn voor uw leidingen en het milieu. Overweeg alternatieve methoden zoals kokend water of mechanische ontstoppers voordat u naar chemische oplossingen grijpt.

Hoe houd ik mijn afvoer schoon na het ontstoppen?

Na het succesvol ontstoppen van uw afvoer, is regelmatig onderhoud belangrijk om toekomstige verstoppingen te voorkomen. Spoel uw afvoer regelmatig door met heet water en een kleine hoeveelheid afwasmiddel voor extra kracht tegen vetopbouw. Overweeg ook om regelmatig een mengsel van baking soda en azijn te gebruiken voor een grondige reiniging zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën.

Brian | Eigenaar
SpoedService Duurzaam Verwarmen | Website | + berichten

Wat ooit begon als loodgietersbedrijf in Haarlem is nu een allround serviceverlener in vrijwel heel Noord-Holland. Naast loodgieterswerkzaamheden bieden we ook lekdetectie aan. Daarnaast kunt u terecht voor riool-ontstoppingsdiensten en alles rondom uw cv-ketel, zoals cv-onderhoud en cv-storingen, maar ook aanschaf van een nieuwe ketel.

Afvoer verstopt

WC verstopt

Vaatwasser verstopt

Douche verstopt