Wat is een lekkage?

Geplaatst op: 26 jan, 2024

Wat is een lekkage?

Lekkages zijn een veelvoorkomend probleem in huizen en gebouwen, maar wat is een lekkage precies? Simpel gezegd, een lekkage is een ongewenst gat of scheur in een leidingssysteem of dakbedekking, waardoor vloeistoffen zoals water ongecontroleerd kunnen ontsnappen. Lekkages kunnen zorgen voor vochtige plekken, natte meubels, en in ernstige gevallen zelfs tot waterschade.

Het is erg belangrijk om lekkages tijdig te herkennen. Een kleine lekkage kan namelijk al snel uitgroeien tot een groter probleem. Dit zorgt niet alleen voor materiële schade, maar kan ook leiden tot gezondheidsrisico’s. Langdurige blootstelling aan vocht kan leiden tot schimmelvorming, wat weer ademhalingsproblemen en allergische reacties kan veroorzaken. Het is daarom belangrijk om alert te zijn op tekenen van lekkages, zoals vochtplekken op muren of plafonds.

In dit artikel vertellen wij u alles over lekkages. Lees verder om te leren hoe u lekkages kunt herkennen, opsporen en oplossen!

Wat is een lekkage?

Oorzaken van lekkages

Lekkages kunnen veel verschillende oorzaken hebben, waarvan sommige meer voor de hand liggend zijn dan andere. Lekkages worden in de meeste gevallen veroorzaakt door natuurlijke slijtage, corrosie of een gesprongen waterleiding. In sommige gevallen spelen externe factoren een rol, zoals vorstschade of ongelukken tijdens bouw- of renovatiewerkzaamheden.

Lekkend dak en optrekkend vocht

Ook een lekkend dak komt in de praktijk vaak voor. Beschadigde dakpannen, versleten dakbedekking of verstopte dakgoten kunnen allemaal leiden tot lekkages. Bij een lekkend dak speelt ook optrekkend vocht een grote rol. Dit betekent dat vocht vanuit de grond omhoog trekt in de muren, waardoor vochtproblemen en lekkages ontstaan. Dit komt vooral vaak voor bij oudere gebouwen.

Wat is een lekkage?

De gevolgen van lekkages

Lekkages kunnen voor veel verschillende problemen zorgen, zowel op korte als op lange termijn. Zo kunt u op de korte termijn bijvoorbeeld te maken krijgen met zichtbare problemen, zoals natte meubels en vochtplekken op de muren of het plafond. Dit zorgt niet alleen voor een vermindert wooncomfort, maar kan ook leiden tot ernstige problemen wanneer deze lekkages niet tijdig worden aangepakt.

Gevolgen van een lekkage op de lange termijn

Op de lange termijn kunnen de gevolgen van lekkages veel ernstiger zijn. Wanneer vocht voor een langere tijd in muren, plafonds en vloeren blijft, kan dit schade aanbrengen aan de structuur van het gebouw. Dit zorgt niet alleen voor gevaarlijke situaties, maar zorgt ook voor kostbare reparaties. In sommige gevallen is het zelfs nodig om de beschadigde delen volledig te vervangen.

Gezondheidsrisico’s bij lekkages

Lekkages zorgen niet alleen voor ernstige problemen op de lange termijn, want ze kunnen ook gezondheidsrisico’s veroorzaken. Schimmelplekken en vochtproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid, vooral voor mensen met ademhalingsproblemen of allergieën. Schimmels kunnen ontzettend snel groeien in vochtige omgevingen, waardoor de kans op gezondheidsklachten groter wordt. Het tijdig herkennen van een waterlekkage is daarom erg belangrijk.

Wat is een lekkage?

Een lekkage opsporen

Het opsporen van lekkages kan erg lastig zijn, vooral wanneer de oorzaak niet meteen zichtbaar is. Eenvoudige lekkages zijn soms te herkennen aan zichtbare leidingen die druppelen of vochtige plekken op muren of plafonds. Toch zijn niet alle soorten lekkages met het blote oog te zien. Daarom is het altijd raadzaam om contact op te nemen met Spoedservice Duurzaam Verwarmen voor lekdetectie. Wij beschikken over gespecialiseerde apparatuur waarmee we de lekkage op kunnen sporen.

Speciale apparatuur voor lekdetectie

Bij Spoedservice Duurzaam Verwarmen maken we gebruik van speciale lekdetectie apparatuur om de oorzaak van de lekkage zo snel mogelijk op te sporen. Zo maken wij bijvoorbeeld gebruik van infraroodcamera’s, ultrasone trillingen en warmtebeeldcamera’s om de lekkages op te sporen. Deze apparatuur stelt ons ook in staat om verborgen lekkages op te sporen, zoals lekkages achter muren, onder vloeren of boven plafonds.

Onze infraroodcamera’s kunnen bijvoorbeeld temperatuurverschillen detecteren. Temperatuurverschillen kan een indicatie zijn van een lekkage. Ultrasone trillingen helpen bij het vinden van lekken door het geluid dat water maakt wanneer het door een scheur of gat stroomt.

Snel actie ondernemen bij lekkages

Heeft u een lek gevonden of heeft u het vermoeden dat er een lekkage is ontstaan? Wij vertellen u graag wat u moet doen bij een lekkage. In dit geval is het raadzaam om de hoofdkraan dicht te draaien. Dit vermindert de waterdruk en stopt het lekken, waardoor u de tijd heeft om de situatie te beoordelen. Daarnaast is het ook aan te raden om de meterkast te controleren om elektrische problemen te voorkomen.

Is er een lekkage ontstaan? Dan wilt u natuurlijk dat dit snel wordt opgelost. Bij Spoedservice Duurzaam Verwarmen helpen wij u bij het vinden en oplossen van lekkages. Neem daarom zo snel mogelijk contact met ons op om waterschade te voorkomen!

Wat is een lekkage?

Veelgestelde vragen over lekkages

Wij hopen dat u inmiddels weet wat een lekkage precies is, hoe u deze kunt herkennen en hoe een lekkage opgelost kan worden. Heeft u toch nog een aantal vragen? Hieronder staan de meest gestelde vragen op een rij.

Staat uw vraag er niet tussen of heeft u nog een andere vraag over lekkages? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de klantenservice van Spoedservice Duurzaam Verwarmen. Wij staan 24/7 voor u klaar!

Hoe kan ik zelf controleren of er sprake is van een lekkage?

Om zelf een lekkage te controleren, kunt u letten op tekenen zoals vochtplekken op muren of plafonds, natte vloeren, of langzaam wegdruppelend water. Controleer ook regelmatig uw dakgoot, waterleidingen, en afvoer op beschadigingen of naden waaruit water kan lekken. In sommige gevallen kunt u overtollig water of een bepaald verlies in waterdruk opmerken, wat kan wijzen op een lekkage.

Wat moet ik doen als ik een lek vind?

Als u een lek vindt, is het belangrijk om snel te handelen om verdere schade te voorkomen. Draai de hoofdkraan dicht om de watertoevoer te stoppen en schakel direct een professional in. In geval van een lekkage die elektrische systemen kan beïnvloeden, controleer dan ook de meterkast en schakel indien nodig de stroom uit om het risico op brand te verminderen.

Kan ik een lekkage zelf verhelpen?

Het verhelpen van een lekkage hangt af van de ernst en de locatie van het lek. Kleine lekkages, zoals een lekkende kraan, kunt u vaak zelf verhelpen.Heeft u te maken met complexere lekkages, zoals een daklekkage of lekkages in verborgen leidingen? Neem dan contact met ons op. Wij beschikken over de juiste kennis en apparatuur om het probleem effectief aan te pakken.

Wat zijn de gevolgen van een onbehandelde lekkage?

Een onbehandelde lekkage kan leiden tot structurele schade aan uw woning, zoals aangetaste muren, vloeren en inboedel. Daarnaast kan langdurige blootstelling aan vocht leiden tot schimmelvorming, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. In vele gevallen kan een lekkage ook leiden tot hogere waterrekeningen en in ernstige gevallen zelfs tot brandgevaar.

Hoe kan ik lekkages in de toekomst voorkomen?

Preventie is essentieel om lekkages te voorkomen. Regelmatig onderhoud aan uw dak, leidingen en afvoersystemen kan veel problemen voorkomen. Let op tekenen van slijtage of beschadiging en onderneem tijdig actie. Zorg ook voor goede ventilatie in uw huis om lucht te drogen en vochtophoping te voorkomen, vooral in gebieden waar regenwater gemakkelijk kan binnendringen.

Brian | Eigenaar
SpoedService Duurzaam Verwarmen | Website | + berichten

Wat ooit begon als loodgietersbedrijf in Haarlem is nu een allround serviceverlener in vrijwel heel Noord-Holland. Naast loodgieterswerkzaamheden bieden we ook lekdetectie aan. Daarnaast kunt u terecht voor riool-ontstoppingsdiensten en alles rondom uw cv-ketel, zoals cv-onderhoud en cv-storingen, maar ook aanschaf van een nieuwe ketel.

Lekkage riool

Lekkage dak

Lekkage leidingen

Lekkage vloerverwarming